Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
24 Posty
Radosław Rutkowski
(radzio83)
Wiking
Redaktorzy mojej norwegii czy jestescie w stanie sporzadzic przykladowa symulacje roznicy w podatku dla przecietnego kowalskiego pracujacego na pelen etat za srednia pensje rodakow tu zarabiajacych i podstawowej tabeli 3100 najczesciej proponowanej przez skatt 35% ?????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:25  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Xx1
(Xx1)
Wiking
Wydaje się że PIS już jest zmęczony rządzeniem i uderzając w coraz to kolejne grupy społeczne chce popełnić samobójstwo polityczne. Szkoda tylko tych rodzin, które to dotknie, tym bardziej ze te pieniądze, które zarabia się za granicą nie mają obecnie takiej wartości w Polsce jak kiedyś. To jest naprawdę głupia i nieprzemyślana decyzja.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:45  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Xx1
(Xx1)
Wiking
„Pytał się ciebie o coś ktoś kiedyś coś?”
Nad pozłacanym pomnikiem dla Jarosława od Poloni trzeba się będzie dobrze zastanowić. Wydaje się ze Jarosław przez kilka miesięcy więcej napsuje niż przez kilka lat zbudował. Według mnie rządanie od Poloni czego kolwiek jest podłe, ludzie poświęcają naprawdę wiele by poprawić byt rodzinie. Rząd na tym nie zyska, po prostu straci wielu obywateli i kasa do polski przestanie płynąć.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:26  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kicasty)
Wiking
Zarabiasz w Norwegii 500 000 NOK to jest przy kursie 0,41 205 000 PLN
w Norwegii nie płacimy, jak niektórzy myślą 35% podatku, bo to jest razem ze składkami na ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne. Sam podatek dochodowy wynosi 22%.
Z tego wynika, że od w/w 500 000 koron zapłacisz w Norwegii 110 000 koron (45 100zł)
Wg polskiej skali podatkowej wyszło by to tak:
Dochód do opodatkowania 205 000 zł
17% * 85 528zł + 32%* (205000zł - 85528zł)
17% * 85 528zł + 32% * 119 472zł
14593,76 + 38231,04zł
Podatek do zapłacenia wg polskiej skali to 52 825 zł
Różnica między obliczonym podatkiem, który wg nich masz zapłacić w Polsce - 7725zł
Oczywiście liczę to dla samotnego podatnika, obliczenia wyjda inaczej jeśli małżonek w Polsce nie pracuje lub ma dochody na tyle niskie, że nie łapie się w drugą skalę podatkową. Wtedy podatek ten będzie oczywiście niższy.
To tak na szybko liczone, niech mnie ktoś poprawi, jeśli jestem w błędzie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
spidergd
(spidergd)
Wiking
Zamiast walić niezrozumiałymi ogólnikami, napiszcie lepiej co to oznacza dla polskich pracownikow pracujacych w Norwegii, np. przy stawkach podatkowych 25% i 34%, wszak to portal dla Polakow pracujacych wlasnie w Norwegii..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:21  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Xx1
(Xx1)
Wiking
Sam? Własnymi „ręcami”? To chyba nic... Może kartonowy domek dla swojego kota, ale to chyba się nie liczy? A, przypomniało mi się, on pierwszy wbił łopatę w przekop mierzei wiślanej, to już coś... Według niego to zbudował polski dobrobyt i jest tak tego pewien ze uważa iż dzięki likwidacji ulgi abolicyjnej Polonia machnie ręką na tą „zagramanicę” i wróci walczyć z Ukraińcami o miejsca pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:17  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
klimrad78
(klimrad78)
Wiking
kicasty napisał:
Zarabiasz w Norwegii 500 000 NOK to jest przy kursie 0,41 205 000 PLN
w Norwegii nie płacimy, jak niektórzy myślą 35% podatku, bo to jest razem ze składkami na ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne. Sam podatek dochodowy wynosi 22%.
Z tego wynika, że od w/w 500 000 koron zapłacisz w Norwegii 110 000 koron (45 100zł)
Wg polskiej skali podatkowej wyszło by to tak:
Dochód do opodatkowania 205 000 zł
17% * 85 528zł + 32%* (205000zł - 85528zł)
17% * 85 528zł + 32% * 119 472zł
14593,76 + 38231,04zł
Podatek do zapłacenia wg polskiej skali to 52 825 zł
Różnica między obliczonym podatkiem, który wg nich masz zapłacić w Polsce - 7725zł
Oczywiście liczę to dla samotnego podatnika, obliczenia wyjda inaczej jeśli małżonek w Polsce nie pracuje lub ma dochody na tyle niskie, że nie łapie się w drugą skalę podatkową. Wtedy podatek ten będzie oczywiście niższy.
To tak na szybko liczone, niech mnie ktoś poprawi, jeśli jestem w błędzie.

Wszystko ok ... tylko brakuje mi kwoty wolnej, ktora w Norwegii wynosi ponad 100k NOK i wtedy skatte obliczy podatek od 390k NOK a nie od 500k NOK i to juz wyjdzie spora roznica.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
God Riff
(God Riff)
Wiking
feriepenge i listopad to będą żniwa dla skarbówki, jak ja ich uwielbiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
God Riff
(God Riff)
Wiking
Druga możliwość to w grudniu nie zgłoszę karty podatkowej i będą mi pobierać 50% co póżniej oddadzą, w Polsce wykażę dochód,a zwrot jest nie ujęty w zestawieniu rocznym
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
do God Riff:
Feriepenger oraz dochód osiągnięty w Listopadzie są opodatkowane dokładnie tak samo jak każdy inny dochód. ZALICZKA na podatek jest inna.
do kicasty:
Nie jest tak prosto jak napisałeś. Dochód nie jest podstawą opodatkowania. Od dochodu odliczane są koszty. W NO masz odliczane, między innymi, minimalne koszty własne. Nie mam pojęcia ile to jest. Czy jest kwotowe czy procentowe. Nie wiem jak w PL chcą to uczciwie rozliczyć. Trzeba by odliczyć też od dochodu zapłaconą stawkę na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne bo one dochodem nie są. Nie wiem ile procent wynosi składka na te ubezpieczenia. Według ciebie jest to 13% moim zdaniem to 8,2%. Jaka by nie była, powinna być w całości odjęta od podstawy. Nie jest też podatek dochodowy w NO stały jak napisałeś 22% on jest progresywny. Coś na kształt tego w PL. Ciężko będzie to policzyć.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok